Zelf uw kozijnen schilderen met dit handige stappenplan

Mooi geschilderde kozijnen is één van de beste cadeaus die u uw woning kunt geven. De schilder is immers de beste vriend van uw huis. En die schilder bent u net zo gemakkelijk zelf. Met dit handige stappenplan wordt kozijnen schilderen kinderspel. U hoeft alleen de mouwen nog op te stropen.

Benodigdheden kozijnen schilderen

Voordat u naar de specialist of bouwmarkt rent, is het raadzaam een goede inspectie te doen. Beoordeel de staat van uw kozijnen. Is de verf erg afgebladderd? Is er sprake van houtrot? Bereken ook de oppervlakte van uw kozijnen. Zo weet u hoeveel verf en welke andere materialen u nodig heeft.

De volgende zaken komen bij schilderen van uw kozijnen goed van pas.

MaterialenGereedschappen
VerfreinigerEmmer en spons
Grondverf (zie verderop)Verfkrabber
Buitenlak of buitenbeitsSchuurmachine
SchilderstapeVerfföhn
Plamuur (twee componenten)Plamuurmes
HoutrotvullerKwasten
SchuurpapierLakrollers
VerfbakjeZachte borstels (stoffer)
RoerhoutLadder of steiger (eventueel)

Voorbereidingen

Een goed begin is het halve werk. En bij kozijnen schilderen vaak nog meer. Laat de lak dus nog even dicht want de eerste stappen gaan over voorbereiding. In deze fase creëert u de perfecte ondergrond voor het schilderwerk. Tijd om de handen te laten wapperen.

 Egale ondergrond

Begin met het schoonmaken van uw kozijnen en ontvet ze met een goede verfreiniger. Met een verfkrabber verwijdert u vervolgens de loszittende verflagen. Zijn uw kozijnen er erg slecht aan toe? Schuur dan de oude verflaag geheel weg tot op het blanke hout. Verwijder houtrot met een föhn en krabber en repareer het kozijn daarna met houtrotvuller. Nog even schuren en dan heeft u een perfect egale ondergrond. Borstel de kozijnen stofvrij en plak de ramen af met schilderstape.

Kozijnen in de grondverf

Nu komen we bij het leuke deel want er mag geverfd worden. We beginnen met de grondverf. De kleur grondverf stemt u af op de kleur van de lak. Witte grondverf bij lichte kleuren en grijze bij donkere. Grondverf is overigens alleen nodig als u schildert op het blanke hout. Bijvoorbeeld bij nieuwe kozijnen, beschadigde plekken of als u de oude verflaag geheel heeft verwijderd. Het beste resultaat krijgt u door de grondverf in een dun laagje aan te brengen.

Kozijnen aflakken

Het aflakken is het leukste aan kozijnen schilderen. Want nu volgt het gewenste resultaat. Gebruik hierbij een goede kwaliteit buitenlak zodat u lang van uw inspanningen kunt genieten. Lak uw kozijnen in twee lagen af voor een goede dekking. Tussendoor nog wel even licht schuren en stofvrij maken. Zo hecht de verf het beste. Na de tweede laklaag zit de klus erop. Ga er eens goed voor zitten en geniet van het resultaat van uw harde werken. U heeft uw huis een geweldige dienst bewezen.

Tips bij het schilderen

Met deze laatste tips schildert u kozijnen als een professional:

  • Strijk de verf goed uit in de richting van de houtnerf.
  • Schilder eerst de randen en hoeken en pas daarna de grote vlakken.
  • Werk van links naar rechts en van boven naar beneden.
  • Geef iedere laag verf voldoende tijd om te drogen
  • Schuur tussen de verflagen licht op voor optimale hechting
  • Verwijder tape als de verf nog nat is
  • Vermijd schilderen met regen, vorst en volle zon
kozijnen schilderen
Kozijnen schilderen met een mooi resultaat!
kunststof kozijnen schilderen

Zelf uw draaikiep ramen afstellen?

Bekijk onze instructie video hieronder:

Heeft u toch meer vertrouwen in de ervaring van een professionele schilder? Neem dan contact op met Damen en Groen in Culemborg.

Wij geven u graag vrijblijvend advies.