Stappenplan houten veranda bouwen

Een houten veranda is een populaire terrasoverkapping die veel mensen aan of bij hun huis bouwen. Ideaal als u ’s zomers graag in de schaduw zit of even droog buiten wilt kunt staan of zitten als het regent. Een houten veranda is bovendien snel gebouwd, tegen relatief lage kosten. Denkt u erover na? Lees dan in het stappenplan van Damen en Groen hoe u dat doet: een houten veranda bouwen.

Stap 1. Het voorbereidende werk

Voordat u aan de slag gaat met het bouwen van uw houten veranda, is het van essentieel belang dat u controleert of u hiervoor een bouwvergunning nodig heeft. Neem daarvoor contact op met de afdeling bouwzaken van uw gemeente. Het is eeuwig zonde als u klaar bent met de bouw, om uw veranda vervolgens weer te moeten afbreken. Heeft u een bouwvergunning nodig? Maak dan een professionele en gedetailleerde bouwtekening en neem die mee naar de gemeente. Zo maakt u de grootste kans dat uw plannen worden goedgekeurd.

 Stap 2. Kies de juiste materialen

Voordat u aan de slag kunt met uw nieuwe veranda, heeft u geschikte materialen nodig. Kies dus bij voorkeur een duurzame houtsoort, waarmee uw veranda jaren vooruit kan. Ook is het belangrijk dat de materialen passen bij de uitstraling van uw woning. En vergeet niet dat u naast hout, ook materiaal nodig heeft voor bevestiging van de balken, voor de fundering en voor het dak.

 Stap 3. De houten veranda bouwen

Is al het voorbereidende werk gereed? Dan kunt u aan de slag met de bouw van uw veranda. Het is aan te raden om hiervoor eerst een stevige fundering te leggen, zodat de aanbouw niet kan verzakken – bijvoorbeeld als de grond drassig wordt. Vervolgens bouwt u hierop de veranda en leg u een dak met een hoogwaardige en waterdichte dakbedekking. Tip: een plat dak is gevoeliger voor lekkage dan een schuin- of puntdak.

Stap 4. De afwerking

Zodra u klaar bent met de houten veranda bouwen, is het belangrijk dat u hem zo snel mogelijk afwerkt. Kies daarvoor een hoogwaardige verf (speciaal voor buitengebruik) of beits, waarmee u de overdekking beschermt tegen vocht en verwering. Als u een kwalitatieve soort koopt, hoeft u dit pas over zo’n vijf jaar weer opnieuw te doen om de houten veranda van een gloednieuwe uitstraling te voorzien.

Heeft u hulp nodig bij het bouwen van uw houten veranda? Of besteedt u dit traject bij voorbaat liever uit aan een professioneel bouwbedrijf? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Damen en Groen. Op die manier geeft u alle zorgen uit handen en bent u verzekerd van een stijlvolle houten veranda die uw huis nóg mooier maakt.

houten-veranda-bouwen

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!