• nieuwe kozijnen

3 voor- en nadelen van stalen kozijnen

Zijn uw kozijnen aan vervanging toe? Dan is het goed om eens de verschillende mogelijkheden tegen elkaar af te wegen. Hout, aluminium of kunststof: Damen en Groen installeert ze allemaal. Lees hier over de belangrijkste voor- en nadelen van stalen kozijnen.

Voordelen van stalen kozijnen

Stalen kozijnen zijn niet alleen heel erg mooi; ze hebben een aantal grote voordelen waarvan hun houten- of kunststof broertjes alleen kunnen dromen.

  1. Sterk als… staal

Het eerste en gelijk ook het belangrijkste voordeel: stalen kozijnen zijn sterk. Heel erg sterk. Daardoor kunnen ze grote oppervlaktes glas dragen in een smal kozijn. Dit maakt het materiaal uiterst geschikt voor bijvoorbeeld (bedrijfs)panden met hoge raampartijen, serres of andere constructies waarin veel glas wordt gebruikt. En doordat het materiaal zo sterk is, gaat het ook nog eens lekker lang mee. Alleen kunststof komt hierbij in de buurt.

  1. Stoer en industrieel, maar toch elegant

Doordat stalen kozijnen zo sterk zijn (zie punt 1) is maar een smal kozijn nodig om het zware glas te dragen. Anders dan bijvoorbeeld bij hout, zijn de kozijnen dus zeer elegant. Tenger bijna. Een mooi contrast omdat het materiaal zelf zo’n industriële en robuuste uitstraling heeft. Stalen kozijnen pas daardoor erg mooi in bijvoorbeeld bedrijfspanden, kerken of jaren dertig woningen. Bijkomend voordeel: doordat de kozijnen zo smal blijven, is er meer ruimte voor glas. Veel meer lichtinval dus.

  1. Onderhoudsarm

Stalen kozijnen zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Door een speciale coating zijn ze waterbestendig en beschermd tegen roest. Bij het lappen van de ramen kunt u de kozijnen even afdoen met een natte doek en mild schoonmaakmiddel. Eens per jaar is eigenlijk genoeg. Let op: stalen kozijnen niet schrobben met schuurmiddelen of bijtende middelen! Hiermee beschadigt u het oppervlak.

Nadelen van stalen kozijnen

Oké, toegegeven… stalen kozijnen hebben ook een aantal nadelen:

  1. Niet voor iedereen betaalbaar

De aanschafprijs van een stalen kozijn is prijzig. Een stuk duurder dan hout of zelfs kunststof. Logisch, want staal (een legering van ijzer en koolstof) vraagt meer bewerking dan hout. Het materiaal is duurzamer en daarmee ook kostbaarder. De kosten lopen daardoor al snel op tot duizenden euro’s. Tip: vergelijk verschillende offertes bij kozijn-specialisten, voordat u een keuze maakt.

  1. Past niet bij ieder gebouw

Stalen kozijnen hebben een geheel eigen look. Terwijl hout bij vrijwel iedere woning of ieder pand wel past, geldt dat niet voor staal. Een smal stalen kozijn in een gevel van kunststof? Dat matcht niet. Een stalen kozijn past bijvoorbeeld beter bij oude gebouwen, industriële panden of een jaren ’30 stijl.

  1. Staal geleidt warmte en kou

Terwijl hout van nature een isolerende werking heeft, gaat dat voor staal niet op. Zonder aanvullende isolatiematerialen is het dus bibberen geblazen in de winter. Hedendaagse stalen (buiten)kozijnen worden standaard uitgevoerd met isolatiematerialen en –methoden. Ook dit draagt bij aan de hoge aanschafprijs.

Overweegt u nieuwe kozijnen aan te schaffen? Vergelijk dan eens de verschillende materialen, kosten en opties voor uw huis of (bedrijfs)pand. Voor een toegespitst advies kunt u natuurlijk altijd terecht bij Damen en Groen. Neem contact op voor meer informatie, vrijblijvend advies of een offerte.

een voorbeeld van stalen kozijnen
damen&groen-stalen-kozijnen
voor en nadelen stalen kozijnen

Vraag gemakkelijk en snel een vrijblijvende offerte aan voor die mooie nieuwe stalen kozijnen!