Nieuwe kozijnen: zo kiest u ze

Kozijnen gaan meestal tientallen jaren tot zelfs een halve eeuw mee. De levensduur van kozijnen hangt af van de materiaalsoort en hoe de kozijnen onderhouden zijn. Op een gegeven moment is uw woning toe aan nieuwe kozijnen. Een kostbare investering, dus dan wilt u geen verkeerde beslissing maken. Waar let u op bij het kiezen van nieuwe kozijnen? Damen en Groen legt het uit.

Kies voor nieuwe kozijnen van het juiste materiaal

Nieuwe kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals hout, kunststof en aluminium. Elk materiaal heeft eigen eigenschappen, een andere levensduur en vereist ander onderhoud. Het hangt af van uw wensen welk materiaal het best bij u past. Houd bij het kiezen van nieuwe kozijnen ook rekening met de stijl van uw woning. Als u een prachtig, ouder huis heeft, is het wellicht mooier om te kiezen voor de klassieke houten kozijnen, ondanks meer onderhoud. Maar woont u in een heel modern huis, dan is juist kunststof of aluminium dé materiaalsoort voor uw nieuwe kozijnen.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn ideaal als u het belangrijk vindt dat de nieuwe kozijnen goed isoleren (een beter wooncomfort heeft en een lagere energierekening) en als u wilt dat de nieuwe kozijnen inbraakproof zijn. Daarnaast hebben kunststof kozijnen nagenoeg geen onderhoud nodig en is het een duurzaam materiaal. Wist u ook dat kunststof kozijnen in veel kleuren leverbaar zijn en zelfs met verschillende oppervlaktestructuren, zoals bijvoorbeeld een houten uitstraling?

Houten kozijnen

Nieuwe kozijnen van hout worden vaak gekozen vanwege de klassieke en mooie look. De voordelen van houten kozijnen zijn dat ze betaalbaar zijn u dat ze simpel kunt (laten) verven voor een andere uitstraling. Daarnaast kunnen houten kozijnen makkelijk en mooi gerepareerd worden en isoleren ze warmte en geluid als de beste. Houd er wel rekening mee dat houten kozijnen – in tegenstelling tot kunststof en aluminium – veel onderhoud nodig hebben. Om de paar jaar verven is noodzakelijk voor een langere levensduur.

Aluminium kozijnen

Aluminium is een prima keus als u aan het kijken bent naar nieuwe kozijnen. Het materiaal is licht maar robuust en is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Aluminium kozijnen zijn ideaal als u op zoek bent naar moderne nieuwe kozijnen die inbrekers buiten de deur houden. In tegenstelling tot hout gaan ze erg lang mee, zonder dat u hoeft te verven of ander onderhoud te plegen.

Goedkoop is niet altijd voordelig

Waarschijnlijk had u dit al ontdekt, maar nieuwe kozijnen zijn niet goedkoop. Vergelijk dus goed welk materiaal uw voorkeur heeft en hou daarbij rekening met het feit dat een lange aanschafprijs niet altijd het voordeligst hoeft te zijn, Houten kozijnen zijn in aanschaf namelijk wel het goedkoopst, maar op de lange termijn kunnen ze duurder uitvallen dan kunststof of aluminium kozijnen. Dit komt doordat nieuwe kozijnen van hout veel meer onderhoud vergen en ook geregeld geverfd moeten worden. Daarnaast speelt ook de levensduur een rol bij de prijs van nieuwe kozijnen. Kozijnen van zacht hout gaan zo’n 15 tot 25 jaar mee, terwijl kunststof kozijnen maar liefst een halve eeuw mooi blijven.

kunststof kozijnen schilderen
nieuwe kozijnen
klassieke nieuwe kozijnen

Nieuwe kozijnen? Wat betaalt u daarvoor?

Hulp nodig bij het kiezen van uw nieuwe kozijnen? Damen en Groen adviseert u graag over het juiste materiaal en bijbehorende eigenschappen van de nieuwe kozijnen.

Neem gratis en vrijblijvend contact op met Damen en Groen.