Heeft u voor uw aanbouw een vergunning nodig?

Een aanbouw laten plaatsen levert u veel extra ruimte op. Denk aan een ruimere woonkamer, keuken of zelfs badkamer. Om uw woning te verbouwen is er soms een vergunning van uw gemeente nodig. Voor een aanbouw achter uw huis zijn er specifieke voorwaarden. Weten of uw aanbouw zonder vergunning geplaatst kan worden? Lees dan verder!

Aanbouw met of zonder vergunning

Gaat u een aanbouw plaatsen, dan is het mogelijk dat u een vergunning nodig heeft. Zo’n vergunning wordt verstrekt door uw gemeente, en is geldig voor vantevoren afgesproken afmetingen. U kunt dus niet een vergunning voor een kleine aanbouw aanvragen en vervolgens een grotere plaatsen. De kosten van deze vergunning wisselen sterk per gemeente.

Wanneer kunt u een aanbouw vergunningsvrij plaatsen?

“U kunt een aanbouw plaatsen zonder vergunning, als:

– de diepte van de directe aanbouw maximaal 4 meter wordt;
– de hoogte van de directe aanbouw maximaal 5 meter wordt;
– uw aanbouw slechts een specifiek percentage van uw bebouwbaar oppervlak beslaat.

Deze voorwaarden gelden voor een aanbouw aan huis en zijn vastgelegd in het Besluit omgevingsrecht (Bor) dat u hier kunt nalezen. Weet u niet zeker of u aan de voorwaarden voldoet? Doe dan de vergunningscheck!

Uitzonderingen

Is uw woning een monument? Of zult u een boom moeten kappen voor de bouw? Dan is het mogelijk dat u wel een vergunning nodig heeft. Dit hoeft niet per se een bouwvergunning te zijn, maar kan ook toestemming van o.a. een waterschap betekenen. Bij dit soort situaties is het belangrijk om contact te zoeken met uw gemeente.

Denk aan het budget

Een bouwvergunning aanvragen kan prijzig uitvallen. Zoals genoemd wisselt dit per gemeente, maar het is belangrijk om er rekening mee te houden. Denk bij uw budgettering daarom ook aan de mogelijke vergunning. Doe de vergunningscheck of neem contact op met uw gemeente. Zo voorkomt u nare verrassingen en kunt u met een gerust hart uw nieuwe aanbouw uitzoeken.

Wilt u een aanbouw, maar ook meer informatie over een vergunning? Damen & Groen neemt graag de aanvraag van de vergunning op zich. Neem contact met ons op voor een informatief gesprek over de opties!